Luisa Ronchini

cantautora itałiana

Luisa Ronchini (Bergamo, 1933[1] – 13 de luglio 2001[1]) xe stà na cantautrice itałiana.

Infotaula de personaLuisa Ronchini
Biografia
NasimèntoEror Lua: callParserFunction: function " [[Categoria" was not found.
Bergamo (Itàlia) Cànbia el vałor in Wikidata
MòrteEror Lua: callParserFunction: function " [[Categoria" was not found. (67/68 ani)
Venèsia (Itàlia) Cànbia el vałor in Wikidata
Formasion profesionałe
Supervizor dotorałe
Known by
Atività
Canpo de laoro
Ocupasion
Eror Lua: callParserFunction: function "

[[Categoria" was not found.

Atività1963 - 2001
Influense
Infuensa
Mision spasiałe
Instrumento muxegałevoxe, chitara
Targheta discogràfega
Cetra, I Dischi Del Sole, Linea Rossa
Òpare in rezalto
Sèrie
Filmografia
Papers destacats
Repertòrio
Fiołi
Fradełi
Zenitori


Last fm: Luisa+Ronchin Musicbrainz: 2b0c9fa2-def0-4b75-895e-6a7de5962a56 Discogs: 1253996 Allmusic: mn0001516765

BiografiaCànbia

Nata a Bergamo inte el 1933 ła se gà trasferio prima a Bolzan e dopo a Venesia, dove che ła gà tacà łavorar come ceramista.[1] Qua ła gà tacà frequentar grupi anarchici e na libreria, dove che ła gà descoverto i dischi del musica popołar.[1] Spronada da I Dischi Del Sole ła gà tacà firar par całe e strade de Venesia, Ciosa e Treporti, registrando col registrator ła musica popołar de ch'i posti.[1]

Inte el 1965 ła regstra el primo disco, l'EP Nineta cara par I Dischi Del Sole, insieme col chitarista Frnco Baroni. Inte el 1964 ła forma, insieme co Gualtiero Bertelli el Canzoniere Popolare Veneto, inte el 1965 ghe entra anca Alberto D'Amico. El grupo el mete insieme el spetacoło Tera e aqua, che el presenta par ła prima volta a Venesia el 7 april. Dal spetacoło vien publicà el disco Addio Venezia addio.[1]

Luisa Ronchini contina sonando in giro in tanti concerti, insieme co artisti importanti come Gigi Proietti e publicando altri dischi col Canzoniene Popolare Veneto e da soła.[1]

Inte el 1986, insieme co Alberto D'Amico, utiłizando el soranome de Osvaldo e Vincenza, i canta quatro canzon anticlericałi par ła radio libara Radio Gamma 5, che łe vien publicae in musicaseta da ła stesa radio.

Inte el 1990 ła publica na racolta de testi de canzon inte el libro Sentime bona zente.[1]

L'ultimo concerto ło gà tegnuo inte el 1993, in ocasion de łe cełebrazion de ła nasita de ła Camera del Lavoro de Venesia, insieme co Gualtiero Bertelli, Alberto D'Amico e tanti altri.[1]

Ła xe morta el 31 de luglio del 2001 par na rara małatia.[1]

Discografia parziałeCànbia

AlbumCànbia

  • 1975 - Semo tutte impiraresse
  • 1977 - Mi vo' a cantar di Chioza... la chiara stela
  • 2002 - Re Orso

EPCànbia

  • 1965 - Nineta Cara - Canzoni popolari veneziane

SingołiCànbia

  • 1967 - Tera e aqua
  • Sulla linea di condotta da tenere di fronte agli interrogatori in questura (insieme co Gualtiero Bertelli)

LibriCànbia

  • Sentime bona zente (1990)

NoteCànbia

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 Luisa Ronchini, gianni61dgl. entrada il 3 de luglio 2018.

Voxe corełaeCànbia

Linganbi forestiCànbia

Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/w/index.php?title=Luisa_Ronchini&oldid=1072038"