Luisa Ronchini

cantautora itałiana

Luisa Ronchini (Bergamo, 1933[1] – 13 de luglio 2001[1]) xe stà na cantautrice itałiana.

Luisa Ronchini
Nasesto/a1933 Bergamo
Mortesto/a2001
In atività dal1963 - 2001
Xènaro muxicałemuxica popołar
Eticheta discografegaCetra, I Dischi Del Sole, Linea Rossa
Instrumento/ivoxe, chitara
Atività prinsipałecantautor

Last fm: Luisa+Ronchin Musicbrainz: 2b0c9fa2-def0-4b75-895e-6a7de5962a56 Discogs: 1253996 Allmusic: mn0001516765

BiografiaCànbia

Nata a Bergamo nel 1933 ła se gà trasferio prima a Bolzan e dopo a Venesia, dove che ła gà tacà łavorar come ceramista.[1] Qua ła gà tacà frequentar grupi anarchici e na libreria, dove che ła gà descoverto i dischi del musica popołar.[1] Spronada da I Dischi Del Sole ła gà tacà firar par całe e strade de Venesia, Ciosa e Treporti, registrando col registrator ła musica popołar de ch'i posti.[1]

Nel 1965 ła regstra el primo disco, l'EP Nineta cara par I Dischi Del Sole, insieme col chitarista Frnco Baroni. Nel 1964 ła forma, insieme co Gualtiero Bertelli el Canzoniere Popolare Veneto, nel 1965 ghe entra anca Alberto D'Amico. El grupo el mete insieme el spetacoło Tera e aqua, che'l presenta par ła prima volta a Venesia el 7 april. Dal spetacoło vien publicà el disco Addio Venezia addio.[1]

Luisa Ronchini contina sonando in giro in tanti concerti, insieme co artisti importanti come Gigi Proietti e publicando altri dischi col Canzoniene Popolare Veneto e da soła.[1]

Nel 1986, insieme co Alberto D'Amico, utiłizando el soranome de Osvaldo e Vincenza, i canta quatro canzon anticlericałi par ła radio libara Radio Gamma 5, che łe vien publicae in musicaseta dała stesa radio.

Nel 1990 ła publica na racolta de testi de canzon 'ntel libro Sentime bona zente.[1]

L'ultimo concerto ło gà tegnuo nel 1993, in ocasion dełe cełebrazion deła nasita deła Camera del Lavoro de Venesia, insieme co Gualtiero Bertelli, Alberto D'Amico e tanti altri.[1]

Ła xe morta el 31 de luglio del 2001 par na rara małatia.[1]

Discografia parziałeCànbia

AlbumCànbia

  • 1975 - Semo tutte impiraresse
  • 1977 - Mi vo' a cantar di Chioza... la chiara stela
  • 2002 - Re Orso

EPCànbia

  • 1965 - Nineta Cara - Canzoni popolari veneziane

SingołiCànbia

  • 1967 - Tera e aqua
  • Sulla linea di condotta da tenere di fronte agli interrogatori in questura (insieme co Gualtiero Bertelli)

LibriCànbia

  • Sentime bona zente (1990)

NoteCànbia

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 (IT) Luisa Ronchini. gianni61dgl. Lingambo vardà el 3 de luglio 2018.

Voxe corełaeCànbia

Cołegamenti forestiCànbia

Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/w/index.php?title=Luisa_Ronchini&oldid=956581"