Difarense intrà łe version de "Boẑ"

[Version verifegà][Version verifegà]
Contenuto cancellato Contenuto aggiunto
p →‎top: sost, replaced: ancora → oncora
Targheta: Canbio faxesto co AWB
p →‎top: ., replaced: co 'l → col , de 'l → del
Targheta: Canbio faxesto co AWB
Riga 3:
Al '''boẑ''' al è probabilmente la forma pì primitiva de "casa" che sie stata doperada te la apicoltura. Probabilmente al è stat protagonista de le prime forme de [[inmestegament]] de le [[ava|au]], anca parchè al è facile da far e al ghe someja tant a le struture aonde che le au le va a viver in natura.
 
Al è costituì da 'n toch de legn boẑ de 'ldel diametro interno de circa 50–80 cm, co 'n fondi e an quert de tole. Ghe gnen forà dintorn an buss come via de acesso par i inseti.
 
Le au le ghe costruiss inte al [[nit]], fat de formele de sera verticai co tante cele esagonai aonde che gnen conservà le scorte de miel e i ovi.
 
Par poder er al miel toca copar le au (de solito co 'lcol fun), cavar fora le formele e schiẑarle, al tut co na perdita granda.
 
La evoluẑion de la apicoltura la à portà belche domili ani fa a la conparsa de qualche prototipo de [[vassel]] aonde che la arnia (o sia la "casa" de le au) la era costituida de do elementi separadi, un par al nit e un par la scorta de miel (melario).
Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/wiki/Boẑ"