Difarense intrà łe version de "Nubia"

[Version verifegà][Version verifegà]
Contenuto cancellato Contenuto aggiunto
p erori, replaced: gha → ga (10)
Targheta: Canbio faxesto co AWB
p →‎Storia: ., replaced: Nel → Inte el
Targheta: Canbio faxesto co AWB
Riga 10:
[[Imàjine:NubianPharoahs.jpg|thumb|left|I faraoni nubiani]]
 
Durante el Regno de Meso (2040-1640 a.C.), i egisiani ga costruio vari forti longo el [[Nilo]] par controlar la trata comerciale. I egisiani se contentava de controlar el pasagio de le merci, e gavea on bon raporto co la popolasion locale. I nubiani del Grupo-C i sa organizà e fondà el Regno de Kerma, da el nome de la cavedal. NelInte el 1750 a.C. i re de Kerma xera boni de costruir na [[cavedal]] co grose struture de matoni crui. I fabri e i fabricadori de vasi xera pi bravi de i egisiani. El regno de Kerma se sa oposto al poder egisiano con suceso. Xe solo co el faraon Thutmose I che l’Egito xe stà bon de piegare el regno de Kerma e de anetere tuta la Nubia (1520 a.C.).
 
Quando l’influensa egisiana xe diminuida, la cultura ga continuà a influensar la vita de la Nubia. Se conta piassé piramidi in Nubia che in Egito. En tel VIII secolo, Piye - re de Kush (antico nome de le Nubia) - ga invaso l’Egito. Par on secolo, i faraoni xera neri nubiani, finché i [[asiri]] ga invaso l’Egito e parà indrio le forse nubiane.
Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/wiki/Nubia"