Difarense intrà łe version de "Taso de intarese"

[Version verifegà][Version verifegà]
Contenuto cancellato Contenuto aggiunto
p →‎top: coreto avizo, replaced: disenbre 2021}} → marso 2021}}
Targheta: Canbio faxesto co AWB
Nessun oggetto della modifica
Riga 1:
In [[economia]], el '''taso de intarese efetivo''' el raprezenta ła persentuałe de l'[[intarese]] su un [[inpresto (finansa)|inpresto]] e l'inporto de ła remunerasion che ghe speta al prestatore. In altre parołe, el taso efetivo el ze el «preso del nołejo del danaro».'''
{{O||marso 2021}}
{{Variansa||deca}}
El '''tas de intares''' el é la parthentual del [[intares]] che njen calcolada so el capital. In economìa el njen anca ciamà '''tas de remunerathion del capital''' o anca cost de i schei.
 
El vien esprimesto cofà na [[persentuałe]] par un dato perìodo de [[tenpo]] e el ìndega cuanta parte de ła soma inprestada ła gàpia da èsar corisposta cofà [[interese]] a ła fine del tenpo considerà o, da un altro ponto de vista, el ìndega el [[costo del danaro]]. El [[dèbito|debito]]re, de fato, ricevendo na soma de danaro, el se inpegna pagare na soma superiore de cueła ricevesta. La difarensa ła costituise l'interese, che el vien sołitamente calcołà in persentuałe su ła soma prestada. Sta persentuałe ła costituise el taso de intarese. El taso d'interese el ze variàbiłe anca in funsion de ła moneta de refarimento, del ris-cio conetesto a ła [[solvibiłità]] del [[debitore]] e de ła longhesa del perìodo de referimento.
Canche se fa el càlcol de i intares se ha da cener da cont che el inport total el pol variar parché el depenth sie dal amontar inprestà, da la durada del inpréstido e dal tas de intares, ma anca da la frecuentha de capitalidhathion.
 
Oltre che da ła persentuałe, i tasi d'interese i ze caraterizai dal denomenà ''rezime de capitałizasion dei interesi'', che el połe èsar ''sénplego'' o ''conponesto''. Se ła durada del inpresto el ze superiore al perìodo de tenpo par el cuało l'interese el vien contejà, se parla de ''taso de interese conponesto'', parché i vien contejai inte el càlcoło de l'interese finałe anca i interesi parsiałi già maturai par ogni perìodo.
A ezist pì de na cualità de tas de intares, ma de norma A se dora el '''tas de intares anual''', che el é el tas che njen apregà so in parìodo de in an.
 
==Fator de infroentha de tas de intares==
El tas de intares el pol variar a seconda de:
 
<!-- Sesion de pie voze, NO ZONTAR GNENTE ALTRO! -->
* polìdeghe de la banca thentral
== Notasion ==
* la deviza de la soma inprestada (Euro, Sterlina ingles, Dolar meregan, Rupìa indiana, evc)
{{Notasion}}
* le prospetive de remunerathion del investiment finanthià (term to maturity)
* la probabilità de default parthepida
* domanda e oferta inte el marcà
 
==Altri projeti==
e altri fator secondari.
{{Interprojeto}}
{{Controło de autorità}}
 
== Linganbi foresti ==
{{Linganbi foresti}}
 
 
{{Controło de autorità}}
<!--
Scrìvar cuà, dopo de ła freceta łe categorie -->
[[Categoria:Economia]]
Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/wiki/Taso_de_intarese"