Regno de Gran Bretagna

Dezanbìgua – "Regno Unio de Gran Bretagna" ła remanda cuà. Se te serchi altri signifegari, védarse Regno Unio (dezanbìgua)


El Regno de Gran Bretagna (in ingleze: Kingdom of Great Britain) el ze sta un Stato de l'Eoropa osidentałe, che el ze ezistio dal 1707 al 1800. El ze nasesto da ła fuzion del Regno d'Inghiltera e del Regno de Scòsia, dopo de l'Ato de Union del 1707, col fin de creare un sìnguło regno che el goernase tuta l'ìzoła britànega.

Regno de Gran Bretagna
United Kingdom of Great Britain (en-gb) Cànbia el vałor in Wikidata
Bandiera Stema
Bandiera Stema
InoGod Save the King
Pozision

Map

51°30′N 0°08′W / 51.5°N 0.133333°W51.5; -0.133333Coordinae: 51°30′N 0°08′W / 51.5°N 0.133333°W51.5; -0.133333

ContinenteEoropa Cànbia el vałor in Wikidata

CapitałeŁondra Cànbia el vałor in Wikidata
Popołasion
Totałe10 500 000
Densità45,46 hab./km²
Demònemo británego, británica

,

  Edit this at Wikidata
IdiomaInglese, gaèlego scoseze, gałese
RełijonAnicanèzemo, calvinismo
Zeografia
Parte deEoropa osidentałe Cànbia el vałor in Wikidata
Àrea230 977 km² Cànbia el vałor in Wikidata
Dati istòreghi
DesolvimentoEror Lua: callParserFunction: function " [[Categoria" was not found.
Prima mesion documentadaRegno d'Inghiltera e Regno de Scòsia Cànbia el vałor in Wikidata
Organizasion pułìtega
Forma de goernostato unitàrio e monarchia costitusionałe Cànbia el vałor in Wikidata
Òrgano lejislativoParlamento de Gran Bretagna Cànbia el vałor in Wikidata
Monarca (en) Traduzi Cànbia el vałor in WikidataGiorgio III del Regno Unito (it) Traduzi (25 de otobre del 1760) Cànbia el vałor in Wikidata
Economia
Monedasterlina britànega Cànbia el vałor in Wikidata
Istòrego
Regno d'Inghiltera (1707 (Zulian))
Regno de Scòsia (1707 (Zulian)) Cànbia el vałor in Wikidata



















































I ze stai cusita creai un novo parlamento e un novo goerno unifegai, co sede a Londra. I do regni dividesti de Scòsia e d'Inghiltera i ghea za el isteso monarca, dopo de l'Union de łe corone, in forsa de ła cuała Jàcomo VI de Scòsia el zera divegnesto anca rè d'Inghiltera inte el 1603, a ła morte de Ełizabeta I d'Inghiltera.

El Regno de Gran Bretagna ła ghea incorporà el Regno d'Irlanda inte el 1801 ciapando el nome de Regno Unio de Gran Bretagna e Irlanda dopo de na leje d'union del 1800.

Etemołozia canbia

El nome Britània el deriva dal latino (dal cuało anca el franseze moderno Bretagne e el mèdio inglezo Bretayne o Breteyne). El tèrmeno Gran Bretagna el zera sta doparà par ła prima volta in maniera ùfisałe inte el 1474 inte l'istrumento de proposta de maridauro intrà Cecìlia de York, fioła de Edoardo IV d'Inghiltera, e Jàcomo, fioło del rè Jàcomo III de Scòsia.

El Treaty of Union e i seventi Acts of Union i ghea stabilio che Inghiltera e Scòsia le saria stae «unie inte un ùgnoło regno col nome de Gran Bretagna». El sito del parlamento del Regno Unio, del parlamento scosezo e de ła BBC insieme a tanti altri, intrà i cuałi cheło de diverse asociasion stòreghe, i sertìfega ła creasion del Regno de Gran Bretagna al 1º de majo del 1707. El tèrmeno Regno Unio a ogni modo el ze doparà in magnera informałe inte el ndar de el XVIII secolo par descrivere el stato.

Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/w/index.php?title=Regno_de_Gran_Bretagna&oldid=1112043"