Difarense intrà łe version de "Giografia de l'Etiopia"

[Revixion njiancora controłà][Revixion njiancora controłà]
Contenuto cancellato Contenuto aggiunto
Nova pàxena: right|thumb|300px|Mapa de l’Ehiopia. thumb|left|Topografia de l’Etiopia L’'''Etiopia''' la fa parte del [[Corno ...
 
Riga 5:
 
==Topografia==
Tra la alta vale del Nilo e l’Eritrea, se cata on altipian co varie cadene de montagne. Quasi dapartuto, l’altipian el finise de bruto e co pareti a strapionbo. Le montagne le forma de le valate e anca dei canyon strati, co grosi fiumi zo en val. Al nord, l’altopian el va calando a forma de gradoni de piera. A Sud el forma la gran valata do se cata el [[Lago Turkana]] (chel xe en Kenya e chel xe alimentà da le acque del [[Fiume Omo]]. Al sentro de i altipiani, se catana depresion do ghe xe el [[Lago Tana]]. Da stò lago parte el Nilo Blu. L’erosion de i tanti fiumi la ga creà de le coline che le strapionba a vale anca par mile metri. Le se ciama Anba e le xe tipiche de sti altipiani. Le montagne pi alte le xe la cadena de Semien, co i pichi del Ras Dejen, 4,550 m., el Biuat e el Yared de poco pi basi del Ras Dejen. De la de la Rift Valey, de fronte al Semien, se cata la cadena de Bale co el Tullu Demtu (4307 m.), el Chilalo (4036 m.) e el Kako (3820 m.). Altre cadene de montagne le ga pichi oltre i 4000 metri.
 
==Le acque==
Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/wiki/Giografia_de_l%27Etiopia"