Verxi el menu prinsipałe

Nota su la numerasion dei papiModìfega

  • Recentemente la numerasion dei papi ła xe sta emendà par tirar via ł'antipapa Felice II.
  • Papa Stefano II, che el xe morto prima de esare consacrà, el xe comprexo nte ła lista. Ła numerasion dei so sucesori co ło steso nome ła xe sta aumentà de 'na unità.
  • Papa Marino I e papa Marino II i xe considerà come papa Martino II e papa Martino III rispetivamente.
  • Papa Dono II (in latino Donus), che i dixe el gabia regnà ntel 974, non ł'è mai esistio. Ciò el xe dovuo ała confuxion del titoło dominus (signore) col nome proprio.
  • I antipapi Bonifacio VII (974-984/5), Benedetto X (1058-1059) e Alessandro V (1409-1410) i xe sta considerà papi autentici e inclusi nte ła lista uficiałe dei papi fin in tempi recenti, causando dei vodi nte ła lista.

I MiłenioModìfega

I SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato
San Pietro   32 67 1
San Lino   67 76 2
Sant'Anacleto I   76 88 3
San Clemente I   88 97 4
San Evaristo   97 105 5


II SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato
Sant'Alessandro I   105 115 6
San Sisto I   115 125 7
San Telesforo   125 136 8
Sant'Igino   136 140 9
San Pio I   140 155 10
Sant'Aniceto 50px 155 166 11
San Sotero   166 175 12
Sant'Eleuterio   175 189 13
San Vittore I   189 199 14
San Zefferino   199 217 15


III SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato
San Callisto   217 222 16
San Urbano I   222 230 17
San Ponziano   230 235 18
Sant'Antero   235 236 19
San Fabiano   236 250 20
San Cornelio   251 253 21
San Lucio I   253 254 22
Santo Stefano I   254 257 23
San Sisto II   257 258 24
San Dionisio   260 268 25
San Felice I   269 274 26
Eutichiano   275 283 27
San Caio   283 296 28
San Marcellino   296 304 29


IV SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato
San Marcello I   308 309 30
Sant'Eusebio   309 310 31
San Milziade   311 314 32
San Silvestro I   314 335 33
San Marco   335 336 34
San Giulio   337 352 35
Liberio   352 366 36
San Damaso I   366 383 37
San Siricio   384 399 38
Sant'Anastasio I   399 401 39


V SecoloModìfega

40. Sant'Innocenzo I (401-417)
41. San Zosimo (417-418)
42. San Bonifacio I (418-422)
43. San Celestino I (422-432)
44. San Sisto III (432-440)
45. San Leone I, Magno (440-461)
46. Sant'Ilario (461-468)
47. San Simplicio (468-483)
48. San Felice III (483-492)
49. San Gelasio I (492-496)
50. Anastasio II (496-498)
51. San Simmaco (498-514)

VI SecoloModìfega

52. Sant'Ormisda (514-523)
53. San Giovanni I (523-526)
54. San Felice IV (526-530)
55. Bonifacio II (530-532)
56. Giovanni II (533-535) - Mercurio
57. Sant'Agapito I (535-536)
58. San Silverio (536-537)
59. Vigilio (537-555)
60. Pelagio I (556-561)
61. Giovanni III (561-574)
62. Benedetto I (575-579)
63. Pelagio II (579-590)
64. San Gregorio I Magno (590-604) - O.S.B.

VII SecoloModìfega

65. Sabiniano (604-606)
66. Bonifacio III (607)
67. San Bonifacio IV (608-615) - O.S.B.
68. Sant'Adeodato I (615-619)
69. Bonifacio V (619-625)
70. Onorio I (625-638)
71. Severino (640)
72. Giovanni IV (640-642)
73. Teodoro I (642-649)
74. San Martino I (649-655)
75. Sant'Eugenio I (654-657)
76. San Vitaliano (657-672)
77. Adeodato II (672-676) - O.S.B.
78. Dono (676-678)
79. Sant'Agatone (678-681)
80. San Leone II (682-683)
81. San Benedetto II (684-685)
82. Giovanni V (685-686)
83. Conone (686-687)
84. San Sergio I (687-701)

VIII SecoloModìfega

85. Giovanni VI (701-705)
86. Giovanni VII (705-709)
87. Sisinnio (708)
88. Costantino (708-715)
89. San Gregorio II (715-731)
90. San Gregorio III (731-741)
91. San Zaccaria (741-752)
92. Stefano II (752)
93. Stefano III (752-757)
94. San Paolo I (757-767)
95. Stefano IV (767-772)
96. Adriano I (772-795)
97. San Leone III (795-816)

IX SecoloModìfega

98. Stefano V (816-817)
99. San Pasquale I (817-824)
100. Eugenio II (824-827)
101. Valentino (827)
102. Gregorio IV (827-844)
103. Sergio II (844-847)
104. San Leone IV (847-855) - O.S.B.
105. Benedetto III (855-858)
106. San Niccolò I (858-867) - di Roma, nato ca. nell'820
107. Adriano II (867-872) - di Roma
108. Giovanni VIII (872-882) - di Roma
109. Marino I (882-884) - di Gallese (Viterbo)
110. Sant'Adriano III (884-885) - Agapito, di Roma
111. Stefano VI (885-891) - di Roma
112. Formoso (891-896) - di Ostia (Roma), nato ca. nell'816
113. Bonifacio VI (896)
114. Stefano VII (896-897) - di Roma
115. Romano (897) - di Gallese (Viterbo)
116. Teodoro II (897) - di Roma
117. Giovanni IX (898-900) - O.S.B., di Tivoli (Roma)
118. Benedetto IV (900-903) - di Roma

X SecoloModìfega

119. Leone V (903) - di Ardea (Roma)
120. Cristoforo antipapa (903-904) - di Roma
121. Sergio III (904-911) - di Roma
122. Anastasio III (911-913) - di Roma
123. Lando (913-914) - della Sabina
124. Giovanni X (914-928) - Cencio Cenci, di Roma
125. Leone VI (928-929) - di Roma
126. Stefano VIII (929-931) - di Roma
127. Giovanni XI (931-935) - di Roma
128. Leone VII (936-939) - O.S.B., di Roma
129. Stefano IX (939-942) - di Roma
130. Marino II (942-946) - di Roma
131. Agapito II (946-955) - di Roma
132. Giovanni XII (955-963) - Ottaviano dei Conti di Tuscolo, di Roma, nato nel 938
133. Leone VIII (963-965) - di Roma
134. Benedetto V (964) - di Roma
135. Giovanni XIII (965-972) - Giovanni dei Crescenzi, di Roma
136. Benedetto VI (973-974)
136a.Dono II ([mai esistito])
137. Benedetto VII (974-983) - dei Conti di Tuscolo, di Roma
138. Giovanni XIV (983-984) - Pietro Canepanova, di Pavia
139. Giovanni XV (985-996) - Giovanni di Gallina Alba, Roma
140. Gregorio V (996-999) - Bruno (Brunone) dei duchi di Carinzia, cugino di Ottone III nato ca. nel 972
141. Silvestro II (999-1003) O.S.B. - Gerberto di Aurillac, Alvernia (Francia), nato ca. nel 950

II MillennioModìfega

XI SecoloModìfega

142. Giovanni XVII (1003) - Siccone, Roma
143. Giovanni XVIII (1003-1009) - Giovanni Fasano, Roma
144. Sergio IV (1009-1012) - Pietro Boccadiporco, Roma
145. Benedetto VIII (1012-1024) - Teofilatto dei Conti di Tuscolo (I), Roma
146. Giovanni XIX (1024-1032) - Romano dei Conti di Tuscolo, Roma
147. Benedetto IX (1033-1044) - Teofilatto dei Conti di Tuscolo (II), Roma, ca. 1012
148. Silvestro III (1045) - Giovanni dei Crescenzi Ottaviani, Roma
149. Benedetto IX (1045) - Papa per la seconda volta
150. Gregorio VI (1045-1046) - Giovanni Graziano, Roma
151. Clemente II (1046-1047) - Suitgero dei signori di Morsleben e Hornburg, Sassonia
152. Benedetto IX (1047-1048) - Papa per la terza volta
153. Damaso II (1048) - Poppone, Bressanone (Bolzano)
154. San Leone IX (1049-1054) - Brunone dei Conti di Egisheim-Dagsburg, Alsazia (Germania, oggi Francia), 21 giugno 1002
155. Vittore II (1055-1057) - Gebhard II dei Conti di Dollnstein-Hirschberg, Germania, ca. 1018
156. Stefano X (1057-1058) O.S.B. - Federico di Lorena
157. Niccolò II (1058-1061) - Gerardo di Borgogna, Francia
158. Alessandro II (1061-1073) - Anselmo da Baggio, Milano
159. San Gregorio VII (1073-1085) O.S.B. - Ildebrando Aldobrandeschi di Soana, Sovana (Grosseto), ca. 1020
160. Beato Vittore III (1086-1087) O.S.B. - Dauferio o Desiderio, Benevento, 1027
161. Beato Urbano II (1088-1099) O.S.B. - Ottone di Lagery, Châtillon-sur-Marne (Francia), ca. 1040
162. Pasquale II (1099-1118) O.Cist. - Raniero Ranieri, Bleda (Forlì)

XII SecoloModìfega

163. Gelasio II (1118-1119) O.S.B. - Giovanni dei Caetani d'Aragona, Gaeta (Latina), ca. 1060
164. Callisto II (1119-1124) - Guido dei Conti di Borgogna
165. Onorio II (1124-1130) - Lamberto Scannabecchi da Fagnano, Imola, ca. 1060
166. Innocenzo II (1130-1143) - Gregorio Papareschi, Roma
167. Celestino II (1143-1144) - Guido da Castello, Città di Castello (Perugia)
168. Lucio II (1144-1145) - Gherardo Caccianemici dall'Orso, Bologna
169. Beato Eugenio III (1145-1153) O.Cist. - Bernardo dei Paganelli, Pisa
170. Anastasio IV (1153-1154) - Corrado della Suburra, Roma
171. Adriano IV (1154-1159) O.S.A. - Nicholas Breakspear, Abbots Langley (Inghilterra), ca. 1100
172. Alessandro III (1159-1181) - Rolando Bandinelli, Siena, ca. 1100
173. Lucio III (1181-1185) - Ubaldo Allucignoli, Lucca, 1097
174. Urbano III (1185-1187) - Uberto Crivelli, Cuggiono (MI), ca. 1120
175. Gregorio VIII (1187) - Alberto de Morra, Benevento, ca. 1100
176. Clemente III (1187-1191) - Paolo Scolari, Roma
177. Celestino III (1191-1198) - Giacinto Bobone Orsini, Roma, ca. 1106
178. Innocenzo III (1198-1216) - Lotario dei Conti di Segni, Gavignano (Roma), 1160

XIII SecoloModìfega

179. Onorio III (1216-1227) - Cencio Savelli, Roma
180. Gregorio IX (1227-1241) - Ugolino dei Conti di Segni, Anagni (Frosinone), 1170
181. Celestino IV (1241) O.S.B. - Goffredo Castiglioni, Milano
182. Innocenzo IV (1243-1254) - Sinibaldo Fieschi dei Conti di Lavagna, Genova, ca. 1180-90
183. Alessandro IV (1254-1261) - Rinaldo dei Conti di Segni, Anagni (Frosinone), ca. 1199
184. Urbano IV (1261-1264) - Jacques Pantaleon, Troyes? (Francia), ca. 1195
185. Clemente IV (1265-1268) - Guy Foulques, Saint-Gilles-du-Gard (Francia), 23 novembre 1200 ca.
186. Beato Gregorio X (1271-1276) O.Cist. - Tebaldo Visconti, Piacenza, ca. 1210
187. San Innocenzo V (1276) O.P. - Pierre de Tarentasie, Champagny (Francia), ca. 1225
188. Adriano V (1276) - Ottobono Fieschi, Genova, ca. 1205
189. Giovanni XXI (1276-1277) - Pietro di Giuliano, Lisbona (Portogallo), ca. 1210
190. Niccolò III (1277-1280) O.S.B. - Giovanni Gaetano Orsini, Roma, ca. 1216
191. Martino IV (1281-1285) - Simon de Brion, Montpensier (Francia), ca. 1210
192. Onorio IV (1285-1287) - Giacomo Savelli, Roma, ca. 1210
193. Niccolò IV (1288-1292) O.F.M. - Girolamo Masci, Ascoli Piceno, 30 setenbre 1227
194. San Celestino V (1294) O.S.B. - Pietro Angeleri, più noto come Pietro da Morrone, Molise, 1215
195. Bonifacio VIII (1294-1303) - Benedetto Caetani, Anagni (Frosinone), ca. 1235

XIV SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Beato Benedetto XI   1303 1304 Nicola Boccasini Treviso 196
Clemente V   1305 1314 Bertrand de Gouth Francia 197
Giovanni XXII   1316 1334 Jacques Duèse Francia 198
Benedetto XII   1334 1342 Jacques Fournier Francia 199
Clemente VI   1342 1352 Pierre Roger Francia 200
Innocenzo VI   1352 1362 Etienne Aubert Francia 201
Beato Urbano V   1362 1370 Guillaume de Grimoald Francia 202
Gregorio XI   1370 1378 Pierre Roger de Beaufort Francia 203
Urbano VI   1378 1389 Bartolomeo Prignano Napoli 204
Bonifacio IX   1389 1404 Piero Tomacelli Lecce 205


XV SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Innocenzo VII   1404 1406 Cosimo de' Migliorati L'Aquila 206
Gregorio XII   1406 1415 Angelo Correr Venezia 207
Martino V   1417 1431 Ottone Colonna Roma 208
Eugenio IV   1431 1447 Gabriele Condulmer Venezia 209
Niccolò V 1447 1455 Tommaso Parentucelli, Sarzana La Spezia 210
Callisto III   1455 1458 Alfonso de Borgia Xàtiva, Spagna 211
Pio II   1458 1464 Enea Silvio Piccolomini Siena 212
Paolo II   1464 1471 Pietro Barbo Venezia 213
Sisto IV   1471 1484 Francesco della Rovere Savona 214
Innocenzo VIII   1484 1492 Giovanni Battista Cybo Genova 215
Alessandro VI   1492 1503 Rodrigo Borgia Xàtiva, Spagna 216


XVI SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Pio III   1503 1503 Francesco Nanni Todeschini Piccolomini Siena 217
Giulio II   1503 1513 Giuliano della Rovere Savona 218
Leone X   1513 1521 Giovanni di Lorenzo de' Medici Firenze 219
Adriano VI   1522 1523 Adriaan Florenszoon Boeyens Utrecht, Paesi Bassi 220
Clemente VII   1523 1534 Giulio de' Medici Firenze 221
Paolo III   1534 1549 Alessandro Farnese Viterbo 222
Giulio III   1550 1555 Gian Maria del Monte Arezzo 223
Marcello II   1555 1555 Marcello Cervini Macerata 224
Paolo IV   1555 1559 Giovanni Pietro Carafa Avellino 225
Pio IV   1559 1565 Giovanni Angelo Medici Milano 226
S.Pio V   1565 1572 Antonio Michele Ghislieri Alessandria 227
Gregorio XIII   1572 1585 Ugo Boncompagni Bologna 228
Sisto V   1585 1590 Felice Peretti Ascoli Piceno 229
Urbano VII   1590 1590 Giovanni Battista Castagna Roma 230
Gregorio XIV   1590 1591 Niccolò Sfondrati Cremona 231
Innocenzo IX   1591 1591 Gian Antonio Facchinetti de Nuce Novara 232
Clemente VIII   1592 1605 Ippolito Aldobrandini Pesaro 233


XVII SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Leone XI   1605 1605 Alessandro de' Medici Firenze 234
Paolo V   1605 1621 Camillo Borghese Roma 235
Gregorio XV   1621 1623 Alessandro Ludovisi Bologna 236
Urbano VIII   1623 1644 Maffeo Barberini Firenze 237
Innocenzo X   1644 1655 Giovanni Battista Pamphili Roma 238
Alessandro VII   1655 1667 Fabio Chigi Siena 239
Clemente IX   1667 1669 Giulio Rospigliosi Pistoia 240
Clemente X   1670 1676 Emilio Altieri Roma 241
Beato Innocenzo XI   1676 1689 Benedetto Odescalchi Como 242
Alessandro VIII   1689 1691 Pietro Vito Ottoboni Venezia 243
Innocenzo XII   1691 1700 Antonio Pignatelli Bari 244
Clemente XI   1700 1721 Giovanni Francesco Albani Urbino 245


XVIII SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Innocenzo XIII   1721 1724 Michelangelo Conti Roma 246
Benedetto XIII   1724 1730 Pietro Francesco Orsini Bari 247
Clemente XII   1730 1740 Lorenzo Corsini Firenze 248
Benedetto XIV   1740 1758 Prospero Lorenzo Lambertini Bologna 249
Clemente XIII   1758 1769 Carlo Rezzonico Venezia 250
Clemente XIV   1769 1774 Gian Vincenzo Antonio Ganganelli Rimini 251
Pio VI   1774 1799 Giovanni Angelo Braschi Cesena 252
Pio VII   1800 1823 Barnaba Chiaramonti Cesena 253


XIX SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Leone XII   1823 1829 Annibale Sermattei della Genga Ancona 254
Pio VIII   1829 1830 Francesco Saverio Castiglioni Macerata 255
Gregorio XVI   1831 1846 Bartolomeo Mauro Cappellari Belluno 256
Beato Pio IX   1846 1878 Giovanni Maria Mastai Ferretti Senigallia Ancona 257
Leone XIII   1878 1903 Gioacchino Pecci Roma 258


XX SecoloModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
San Pio X 1903 1914 Giuseppe Sarto Treviso 259
Benedetto XV   1914 1922 Giacomo della Chiesa Genova 260
Pio XI   1922 1939 Achille Ratti Milano 261
Pio XII   1939 1958 Eugenio Pacelli Roma 262
Beato Giovanni XXIII 50px 1958 1963 Angelo Giuseppe Roncalli Bergamo 263
Paolo VI Servo di Dio   1963 1978 Giovanni Battista Montini Brescia 264
Giovanni Paolo I Servo di Dio 50px 1978 1978 Albino Luciani Belluno 265
Beato Giovanni Paolo II   1978 2005 Karol Józef Wojtyła Cracovia, Polonia 266


III MillennioModìfega

Papi Inizio pontificato Termine pontificato Nome Provenienza
Benedetto XVI   2005 2013 Joseph Alois Ratzinger Marktl am Inn, Xermania 265
Francesco [ 2013 - Jorge Mario Bergoglio Buenos Aires, Argentina 266


XXI SecoloModìfega

CuriositàModìfega

  • La legenda la vol che na dona inglese la gabia regnà col nome de papa Giovanni VIII, pi comunemente conosuda come papessa Giovanna, da l'853 a l'855, dopo la morte de Leone IV[1].
  • No xe mai esistìo un papa Giovanni XX. Alcuni storici de l'XI secolo i credéa che fusse esistìo un papa de nome Giovanni tra l'antipapa Bonifacio VII e papa Giovanni XV; quindi, la serie de papi da Giovanni XV a Giovanni XIX la xe stà eroneamente numerà da XVI a XX. Sti papi i xe stà po rinominà XV a XIX, comunque i papi da Giovanni XXI a Giovanni XXIII i xe stà numerà tegnendo conto de sto eror. Quindi papa Giovanni XX no l'esiste, essendo stà saltà nea numerasion dei papi, e poiché questa la xe uncuò fermamente stabilìa, xe inprobabile che vegna fati tentativi de retifica.
  • Papa Benedetto IX, tra el 1032 e el 1048, el xe stà papa par tre olte: el xera stà parà via na prima olta dal trono de Piero, el xe tornà ma el se gà vendùo la carica, infine el xe stà rieleto papa n'altra olta.

NoteModìfega

  1. Un studio critico decisivo in merito xe el libro de Cesare D'Onofrio Mille anni di leggenda: Una donna sul trono di Pietro, Romana Società Editrice, 1978.

Varda ancaModìfega

Colegamenti forestiModìfega