Presidenti dei Stati Unii de l'Amèrica

Cheło che te ghè schcià el rimanda a sta voxe, parché el xe on so sinònemo o el vien esplegà cuà drento. rimandamento da Lista dei Presidenti dei Stati Unii d'Amèrica

Sta łista ła rancura łe 45 presidense che ga guidà i Stati Unii de l'Amèrica da l'adosion de ła Costitusion de l'Union fin uncò.

Franklin Delano Roosevelt el xe sta el ùgnoło presidente dei Stati Unii a restar al poder par pì de do mandai. El xe sta infati elezesto cuatro volte e el xe morto col zera drio far el so cuarto mandà. Prima de lu jera sta mantegnesta ła tradision de no prexentarse par un terso mandà, ma no ghe jera gnanca na leje costitusion che ło vietase.

Inte el 1951 xe sta aprovà el 22° Emendamento de ła Costitusion, che el vieta espresamente de poder servir come presidente par pì de do mandai. A manco che no vegna canbià sto emendamento, Franklin Delano Roosevelt el xe destinà a restar el primo de ła łista.

Al dì de uncó William Henry Harrison el xe el ùltemo de ła lista par durata, parché el xe moresto par małatia el 31º dì dopo del so insediamento.

Łista

canbia

Partii pułìteghi

canbia

I presidenti dei Stati Unii de ła Amèrica i jera de sti partii:

Łista

canbia
N. Presidensa Càrega Partio Laoro antesedente Mandato Visepresidensa
Inìsio Fin
1   George Washington
(1732-1799)
30 de avrił 1789 4 de marso 1797 Independente Cao del Esersito continentał 1
(1788-1789)
  John Adams
2
(1792)
2   John Adams
(1735-1826)
4 de marso 1797 4 de marso 1801 Partio Federałista Visepresidente dei Stati Unii 1
(1796)
  Thomas Jefferson
3   Thomas Jefferson
(1743-1826)
4 de marso 1801 4 de marso 1809 Partio Democràtego-Republegan Visepresidente dei Stati Unii 1
(1800)
  Aaron Burr
2
(1804)
  George Clinton
4   James Madison
(1751-1836)
4 de marso 1809 4 de marso 1817 Partio Democràtego-Republegan Segretario de Stato 1
(1808)
  George Clinton

(1809-1812)
(Morto in carga)

Carga voda
2
(1812)
  Elbridge Gerry

(1813-1814)
(Morto in carga)

Carga voda
5   James Monroe
(1758-1831)
4 de marso 1817 4 de marso 1825 Partio Democràtego-Republegan Segretario de Stato 1
(1816)
  Daniel D. Tompkins
2
(1820)
6   John Quincy Adams
(1767-1848)
4 de marso 1825 4 de marso 1829 Partio Democràtego-Republegan Segretario de Stato 1
(1824)
  John C. Calhoun
7   Andrew Jackson
(1767-1845)
4 de marso 1829 4 de marso 1837 Partio Democràtego Senador par el Tennessee 1
(1828)
  John C. Calhoun
(1829-1832)
(Morto in carga)
Carga voda
2
(1832)
  Martin Van Buren
8   Martin Van Buren
(1782-1862)
4 de marso 1837 4 de marso 1841 Partio Democràtego Visepresidente dei Stati Unii 1
(1836)
  Richard Mentor Johnson
9   William Henry Harrison
(1773-1841)
4 de marso 1841 4 de avrił 1841
(Morto in carga)
Partio Whig Anbasador inte ła Gran Cołonbia 1
(1840)
  John Tyler
10   John Tyler
(1790-1862)
4 de avrił 1841 4 de marso 1845 Partio Whig
(1841)
Visepresidente dei Stati Unii Carga voda
(10) Independente
(1841-1845)
11   James K. Polk
(1795-1849)
4 de marso 1845 4 de marso 1849 Partio Democràtego Goernador del Tennessee 1
(1844)
  George M. Dallas
12   Zachary Taylor
(1784-1850)
4 de marso 1849 9 de lujo 1850
(Morto in carga)
Partio Whig Xenerał del Esersito dei Stati Unii de ła Mèrica 1
(1848)
  Millard Fillmore
13   Millard Fillmore
(1800-1874)
9 de lujo 1850 4 de marso 1853 Partio Whig Visepresidente dei Stati Unii Carga voda
14   Franklin Pierce
(1804-1869)
4 de marso 1853 4 de marso 1857 Partio Democràtego Xenerał del Esersito dei Stati Unii de ła Mèrica 1
(1852)
  William R. King
(1853)
(Morto in carga)
Carga voda
15   James Buchanan
(1791-1868)
4 de marso 1857 4 de marso 1861 Partio Democràtego Abasadir inte el Reino Unìo 1
(1856)
  John C. Breckinridge
16   Abraham Lincoln
(1809-1865)
4 de marso 1861 15 de avrił 1865
(Copà)
Partio Republegan Deputà par l'Illinois 1
(1860)
  Hannibal Hamlin
2
(1864)
  Andrew Johnson
17   Andrew Johnson
(1808-1875)
15 de avrił 1865 4 de marso 1869 Partio Democràtego Visepresidente dei Stati Unii Carga voda
18   Ulysses S. Grant
(1822-1885)
4 de marso 1869 4 de marso 1877 Partio Republegan Cao xenerał del esersito stadunitense 1
(1868)
  Schuyler Colfax
2
(1872)
  Henry Wilson
(1873-1875)
(Morto in carga)
Carga voda
19   Rutherford B. Hayes
(1822-1893)
4 de marso 1877 4 de marso 1881 Partio Republegan Goernador del Ohio 1
(1876)
  William A. Wheeler
20   James A. Garfield
(1831-1881)
4 de marso 1881 19 de setenbre 1881
(Copà)
Partio Republegan Deputà par el Ohio 1
(1880)
  Chester A. Arthur
21   Chester A. Arthur
(1829-1886)
19 de setenbre 1881 4 de marso 1885 Partio Republegan Visepresidente dei Stati Unii Carga voda
22   Grover Cleveland
(1837-1908)
4 de marso 1885 4 de marso 1889 Partio Democràtego Goernador de New York 1
(1884)
  Thomas A. Hendricks
(1885)
(Morto in carga)
Carga voda
23   Benjamin Harrison
(1833-1901)
4 de marso 1889 4 de marso 1893 Partio Republegan Senador par l'Indiana 1
(1888)
  Levi P. Morton
24   Grover Cleveland
(1837-1908)
4 de marso 1893 4 de marso 1897 Partio Democràtego Presidente dei Stati Unii 1
(1892)
  Adlai Stevenson
25   William McKinley
(1843-1901)
4 de marso 1897 14 de setenbre 1901
(Morto in carga)
Partio Republegan Goernador del Ohio 1
(1896)
  Garret Hobart
(1897-1899)
(Morto in carga)
Carga voda
2
(1900)
  Theodore Roosevelt
26   Theodore Roosevelt
(1858-1919)
14 de setenbre 1901 4 de marso 1909 Partio Republegan Visepresidente dei Stati Unii Carga voda
(1901 – 1905)
1
(1904)
  Charles W. Fairbanks
27   William Howard Taft
(1857-1930)
4 de marso 1909 4 de marso 1913 Partio Republegan Segretario de ła Guera dei Stati Unii de ła Mèrica 1
(1908)
  James S. Sherman
(1909-1912)
(Morto in carga)
Carga voda
28   Thomas Woodrow Wilson
(1856-1924)
4 de marso 1913 4 de marso 1921 Partio Democràtego Goernador del New Jersey 1
(1912)
  Thomas R. Marshall
2
(1916)
29   Warren G. Harding
(1865–1923)
4 de marso 1921 2 de agosto 1923
(Morto in carga)
Partio Republegan Senador del Ohio 1
(1920)
  Calvin Coolidge
30   Calvin Coolidge
(1872-1933)
2 de agosto 1923 4 de marso 1929 Partio Republegan Visepresidente dei Stati Unii Carga voda
1
(1924)
  Charles G. Dawes
31   Herbert Hoover
(1874-1964)
4 de marso 1929 4 de marso 1933 Partio Republegan Segretario al trafego 1
(1928)
  Charles Curtis
32   Franklin D. Roosevelt
(1882-1945)
4 de marso 1933 12 de avrił 1945
(Morto in carga)
Partio Democràtego Goernador de New York 1
(1932)
  John Nance Garner
2
(1936)
3
(1940)
  Henry A. Wallace
4
(1944)
  Harry S. Truman
33   Harry S. Truman
(1884-1972)
12 de avrił 1945 20 zenaro 1953 Partio Democràtego Visepresidente dei Stati Unii Carga voda
1
(1948)
  Alben W. Barkley
34   Dwight D. Eisenhower
(1890-1969)
20 de zenaro 1953 20 zenaro 1961 Partio Republegan Cao xenerał de ła NATO 1
(1952)
  Richard Nixon
2
(1956)
35   John F. Kennedy
(1917-1963)
20 de zenaro 1961 22 novenbre 1963
(Copà)
Partio Democràtego Senador par el Massachusetts 1
(1960)
  Lyndon B. Johnson
36   Lyndon B. Johnson
(1908-1973)
22 de novenbre 1963 20 de zenaro 1969 Partio Democràtego Visepresidente dei Stati Unii Carga voda
1
(1964)
  Hubert Humphrey
37   Richard Nixon
(1913-1994)
20 de zenaro 1969 9 de agosto 1974
(ga łasà)
Partio Republegan Visepresidente dei Stati Unii 1
(1968)
  Spiro Agnew
(1969 - 1973)
(ga łasà)
2
(1972)
Carica vacante
(1973)
  Gerald Ford
38   Gerald Ford
(1913-2006)
9 de agosto 1974 20 de zenaro 1977 Partio Republegan Visepresidente dei Stati Unii Carga voda
(1974)
  Nelson Rockefeller
39   Jimmy Carter
(1924-)
20 de zenaro 1977 20 de zenaro 1981 Partio Democràtego Goernador de ła Xeorxa 1
(1976)
  Walter Mondale
40   Ronald Reagan
(1911-2004)
20 de zenaro 1981 20 de zenaro 1989 Partio Republegan Goernador de ła Całifornia 1
(1980)
  George H. W. Bush
2
(1984)
41   George H. W. Bush
(1924-)
20 de zenaro 1989 20 de zenaro 1993 Partio Republegan Vicepresidente dei Stati Unii 1
(1988)
  Dan Quayle
42   Bill Clinton
(1946-)
20 de zenaro 1993 20 de zenaro 2001 Partio Democràtego Goernador del Arkansas 1
(1992)
  Al Gore
2
(1996)
43   George W. Bush
(1946-)
20 de zenaro 2001 20 de zenaro 2009 Partio Republegan Goernador del Texas 1
(2000)
  Dick Cheney
2
(2004)
44   Barack Obama
(1961-)
20 de zenaro 2009 20 de zenaro 2017 Partio Democràtego Senador par el llinois 1
(2008)
  Joe Biden
2
(2012)
45   Donald Trump
(1946-)
20 de zenaro 2017 20 de zenaro 2021 Partio Republegan Presidente de ła Trump Organixasion 1
(2016)
  Mike Pence
46   Joe Biden
(1942-)
20 de zenaro 2021 en caréga Partio Democràtego Vicepresidente dei Stati Unii 1
(2020)
  Kamala Harris

Notasion

canbia

Voxi ligae

canbia

Altri projeti

canbia


Linganbi foresti

canbia



Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/w/index.php?title=Presidenti_dei_Stati_Unii_de_l%27Amèrica&oldid=1166724"