Variansa
Sto articol al é scrit in belumat
Variansa
Cordeol
Confluenza Piave Cordevole100 1714.jpg
confluensa co ła Piave, che se vede in drita
Longhesa 50 km
Portada mexana 21 m³/s
Basin idrografego 867,77 km²
Altitudine de ła sorxente 1919 m s.l.m.
Nase Paso Pordoi te'l Comune de Livinallongo del Col di Lana-Fodom [Arabba] (BL)
Sboca Piave visin Mel (BL), 275 m s.l.m.
Rejon traversae bandiera Itałia
gola "dei Castéi" te'l baso corso

Al Cordeol (talian: Cordevole) al é an fiume ke al parte su par i gnas el pasa par Sospiroi, alè bon par 'ndar a pescar e al prosegue par Sedego e Santa Jostina. Al'é considerà al pì gròs afluente de La Piave e l'é tut intro la Provinža de Belun

Al nàs te 'l Passo Pordoi, inte l' comùn de Livinallongo del Col di Lana, e al confluìs te La Piave da rente a Mel, a 275 metri de quota.

Al torént al còr quasi tut te l'Agordìn. A Capril (te 'l comun de Alleghe) al se chiol l'aqua del torent Fiorentina e del Petorina (che el nàs tacà a la parete meridionàl de la Marmolada), pò rivà a Alleghe al forma un lago (nasést te 'l 1771 da 'na frana del mont Piz e adès sbarà da na diga artificial. Al proseve verso Cencenighe Agordino, dove se chiol l'aqua del Biois e forma al lago del Ghirlo. Rivà a Taibon Agordino al confluìs al Tegnas, pasa Agordo e pò al va vanti longo 'na val stréta (andé ke spés resta in séc par causa dei prelievi idroeletrici) fin a Peron (comun de Sedico).

Visìn ala foče, a quota 320 m s.l.m. al čiol dala destra l' aqua del Mis, ke le é pì abondanti de quele del Cordevole stés, parké visìn a Gron de Sospirolo vién restituì i prelievi čiapadi prima del lago de Santa Giuliana (meio conosést come Lago del Mis), andé ke le se revèsa le tubažión partiđ dal'Agordino.

I soi prinžipai afluenti i é i torenti (Z=zanca, D=drita; el valor l'indega la superfičie del bacin):

  • Andraz (Z; 26 km²)
  • Pettorina (D; 53 km²)
  • Fiorentina (Z; 58 km²)
  • Biois (D; 135 km²)
  • Tegnas (D; 50 km²)
  • Mis (D; 117 km²)