Verxi el menu prinsipałe

Indice

Aboso
Sta pajina so 'l argomento spor ła xè soło che n'aboso
Contribuissi a mejorarla secondo łe convenxion de Wikipedia  e i sujerimenti del projeto de riferimento

El Tour de France xe 'na corsa ciclistica a tape ideà da Henri Desgrange et Géo Lefèvre[1] e che se svolge ogni ano par tre setimane a luglio en Francia sin dal 1903 [1]. El xe sopranominà "La grande boucle"[1]; al vinçidore vien asegnà ła maja xała.

Fin 'deso xe stà disputà 100 edision.[2]

I vinçidori de pì edision (5) xe Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault e Miguel Indurain co 5 vitorie a testa[2] (dopo ła squałifica par doping de Lance Armstrong che gh'in gaveva vinti 7[2]). El primo vinçidore xe stà Maurice Garin.[2]

Albo d'oro[2]Modìfega

Ano Vinçidore Secondo Terso
1903   Maurice Garin   Lucien Pothier   Fernand Augereau
1904   Henri Cornet   Jean-Baptiste Dortignacq   Aloïs Catteau
1905   Louis Trousselier   Hippolyte Aucouturier   Jean-Baptiste Dortignacq
1906   René Pottier   Georges Passerieu   Louis Trousselier
1907   Lucien Petit-Breton   Gustave Garrigou   Émile Georget
1908   Lucien Petit-Breton [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] François Faber   Georges Passerieu
1909 [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] François Faber   Gustave Garrigou   Jean Alavoine
1910   Octave Lapize [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] François Faber   Gustave Garrigou
1911   Gustave Garrigou   Paul Duboc   Émile Georget
1912   Odile Defraye   Eugène Christophe   Gustave Garrigou
1913   Philippe Thys   Gustave Garrigou   Marcel Buysse
1914   Philippe Thys   Henri Pélissier   Jean Alavoine
1915-18 no disputà a causa de ła prima guera mondiałe
1919   Firmin Lambot   Jean Alavoine   Eugène Christophe
1920   Philippe Thys   Hector Heusghem   Firmin Lambot
1921   Léon Scieur   Hector Heusghem   Honoré Barthélémy
1922   Firmin Lambot   Jean Alavoine   Félix Sellier
1923   Henri Pélissier [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Ottavio Bottecchia   Romain Bellenger
1924 [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Ottavio Bottecchia [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Nicolas Frantz   Lucien Buysse
1925 [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Ottavio Bottecchia   Lucien Buysse [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Bartolomeo Aymo
1926   Lucien Buysse [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Nicolas Frantz [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Bartolomeo Aymo
1927 [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Nicolas Frantz   Maurice Dewaele   Julien Vervaecke
1928 [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Nicolas Frantz   André Leducq   Maurice Dewaele
1929   Maurice Dewaele [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Giuseppe Pancera   Jef Demuysere
1930   André Leducq [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Learco Guerra   Antonin Magne
1931   Antonin Magne   Jef Demuysere [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Antonio Pesenti
1932   André Leducq [[File:Modèl:Naz/DEU 1918-1933|class=noviewer|Modèl:Naz/DEU 1918-1933|20x16px]] Kurt Stöpel [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Francesco Camusso
1933   Georges Speicher [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Learco Guerra [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Giuseppe Martano
1934   Antonin Magne [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Giuseppe Martano   Roger Lapébie
1935   Romain Maes [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Ambrogio Morelli   Félicien Vervaecke
1936   Sylvère Maes   Antonin Magne   Félicien Vervaecke
1937   Roger Lapébie [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Mario Vicini [[File:Modèl:Naz/CHE|class=noviewer|Modèl:Naz/CHE|20x16px]] Leo Amberg
1938 [[File:Modèl:Naz/ITA 1861-1946|class=noviewer|Modèl:Naz/ITA 1861-1946|20x16px]] Gino Bartali   Félicien Vervaecke   Victor Cosson
1939   Sylvère Maes   René Vietto   Lucien Vlaemynck
1940-46 no disputà a causa de ła seconda guera mondiałe
1947   Jean Robic   Edouard Fachleitner   Pierre Brambilla
1948   Gino Bartali   Briek Schotte   Guy Lapébie
1949   Fausto Coppi   Gino Bartali   Jacques Marinelli
1950 [[File:Modèl:Naz/CHE|class=noviewer|Modèl:Naz/CHE|20x16px]] Ferdi Kübler   Stan Ockers   Louison Bobet
1951 [[File:Modèl:Naz/CHE|class=noviewer|Modèl:Naz/CHE|20x16px]] Hugo Koblet   Raphaël Géminiani   Lucien Lazarides
1952   Fausto Coppi   Stan Ockers [[File:Modèl:Naz/ESP 1945-1977|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP 1945-1977|20x16px]] Bernardo Ruiz
1953   Louison Bobet   Jean Malléjac   Giancarlo Astrua
1954   Louison Bobet [[File:Modèl:Naz/CHE|class=noviewer|Modèl:Naz/CHE|20x16px]] Ferdi Kübler [[File:Modèl:Naz/CHE|class=noviewer|Modèl:Naz/CHE|20x16px]] Fritz Schär
1955   Louison Bobet   Jean Brankart [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Charly Gaul
1956   Roger Walkowiak   Gilbert Bauvin   Jan Adriaensens
1957   Jacques Anquetil   Marcel Janssens [[File:Modèl:Naz/AUT|class=noviewer|Modèl:Naz/AUT|20x16px]] Adolf Christian
1958 [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Charly Gaul   Vito Favero   Raphaël Géminiani
1959 [[File:Modèl:Naz/ESP 1945-1977|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP 1945-1977|20x16px]] Federico Bahamontes   Henry Anglade   Jacques Anquetil
1960   Gastone Nencini   Graziano Battistini   Jan Adriaensens
1961   Jacques Anquetil   Guido Carlesi [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Charly Gaul
1962   Jacques Anquetil   Joseph Planckaert   Raymond Poulidor
1963   Jacques Anquetil [[File:Modèl:Naz/ESP 1945-1977|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP 1945-1977|20x16px]] Federico Bahamontes [[File:Modèl:Naz/ESP 1945-1977|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP 1945-1977|20x16px]] José Pérez Francés
1964   Jacques Anquetil   Raymond Poulidor [[File:Modèl:Naz/ESP 1945-1977|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP 1945-1977|20x16px]] Federico Bahamontes
1965   Felice Gimondi   Raymond Poulidor   Gianni Motta
1966   Lucien Aimar [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Jan Janssen   Raymond Poulidor
1967   Roger Pingeon [[File:Modèl:Naz/ESP 1945-1977|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP 1945-1977|20x16px]] Julio Jiménez   Franco Balmamion
1968 [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Jan Janssen   Herman Van Springel   Ferdinand Bracke
1969   Eddy Merckx   Roger Pingeon   Raymond Poulidor
1970   Eddy Merckx [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Joop Zoetemelk   Gösta Pettersson
1971   Eddy Merckx [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Joop Zoetemelk   Lucien Van Impe
1972   Eddy Merckx   Felice Gimondi   Raymond Poulidor
1973 [[File:Modèl:Naz/ESP 1945-1977|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP 1945-1977|20x16px]] Luis Ocaña   Bernard Thévenet [[File:Modèl:Naz/ESP 1945-1977|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP 1945-1977|20x16px]] José Manuel Fuente
1974   Eddy Merckx   Raymond Poulidor [[File:Modèl:Naz/ESP 1945-1977|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP 1945-1977|20x16px]] Vicente López Carril
1975   Bernard Thévenet   Eddy Merckx   Lucien Van Impe
1976   Lucien Van Impe [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Joop Zoetemelk   Raymond Poulidor
1977   Bernard Thévenet [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Hennie Kuiper   Lucien Van Impe
1978   Bernard Hinault [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Joop Zoetemelk   Joaquim Agostinho
1979   Bernard Hinault [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Joop Zoetemelk   Joaquim Agostinho
1980 [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Joop Zoetemelk [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Hennie Kuiper   Raymond Martin
1981   Bernard Hinault   Lucien Van Impe   Robert Alban
1982   Bernard Hinault [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Joop Zoetemelk [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Johan van der Velde
1983   Laurent Fignon [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Ángel Arroyo [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Peter Winnen
1984   Laurent Fignon   Bernard Hinault   Greg LeMond
1985   Bernard Hinault   Greg LeMond [[File:Modèl:Naz/IRL|class=noviewer|Modèl:Naz/IRL|20x16px]] Stephen Roche
1986   Greg LeMond   Bernard Hinault [[File:Modèl:Naz/CHE|class=noviewer|Modèl:Naz/CHE|20x16px]] Urs Zimmermann
1987 [[File:Modèl:Naz/IRL|class=noviewer|Modèl:Naz/IRL|20x16px]] Stephen Roche [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Pedro Delgado   Jean-François Bernard
1988 [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Pedro Delgado [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Steven Rooks   Fabio Parra
1989   Greg LeMond   Laurent Fignon [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Pedro Delgado
1990   Greg LeMond   Claudio Chiappucci [[File:Modèl:Naz/NLD|class=noviewer|Modèl:Naz/NLD|20x16px]] Erik Breukink
1991 [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Miguel Indurain   Gianni Bugno   Claudio Chiappucci
1992 [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Miguel Indurain   Claudio Chiappucci   Gianni Bugno
1993 [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Miguel Indurain [[File:Modèl:Naz/CHE|class=noviewer|Modèl:Naz/CHE|20x16px]] Tony Rominger [[File:Modèl:Naz/POL|class=noviewer|Modèl:Naz/POL|20x16px]] Zenon Jaskuła
1994 [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Miguel Indurain [[File:Modèl:Naz/LAT|class=noviewer|Modèl:Naz/LAT|20x16px]] Pëtr Ugrumov   Marco Pantani
1995 [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Miguel Indurain [[File:Modèl:Naz/CHE|class=noviewer|Modèl:Naz/CHE|20x16px]] Alex Zülle [[File:Modèl:Naz/DNK|class=noviewer|Modèl:Naz/DNK|20x16px]] Bjarne Riis
1996 [[File:Modèl:Naz/DNK|class=noviewer|Modèl:Naz/DNK|20x16px]] Bjarne Riis [[File:Modèl:Naz/DEU|class=noviewer|Modèl:Naz/DEU|20x16px]] Jan Ullrich   Richard Virenque
1997 [[File:Modèl:Naz/DEU|class=noviewer|Modèl:Naz/DEU|20x16px]] Jan Ullrich   Richard Virenque   Marco Pantani
1998   Marco Pantani [[File:Modèl:Naz/DEU|class=noviewer|Modèl:Naz/DEU|20x16px]] Jan Ullrich   Bobby Julich
1999   Lance Armstrong (revocà) [[File:Modèl:Naz/CHE|class=noviewer|Modèl:Naz/CHE|20x16px]] Alex Zülle [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Fernando Escartín
2000   Lance Armstrongrevocà [[File:Modèl:Naz/DEU|class=noviewer|Modèl:Naz/DEU|20x16px]] Jan Ullrich [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Joseba Beloki
2001   Lance Armstrongrevocà [[File:Modèl:Naz/DEU|class=noviewer|Modèl:Naz/DEU|20x16px]] Jan Ullrich [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Joseba Beloki
2002   Lance Armstrongrevocà [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Joseba Beloki [[File:Modèl:Naz/LTU|class=noviewer|Modèl:Naz/LTU|20x16px]] Raimondas Rumšas
2003   Lance Armstrongrevocà [[File:Modèl:Naz/DEU|class=noviewer|Modèl:Naz/DEU|20x16px]] Jan Ullrich [[File:Modèl:Naz/KAZ|class=noviewer|Modèl:Naz/KAZ|20x16px]] Aleksandr Vinokurov
2004   Lance Armstrongrevocà [[File:Modèl:Naz/DEU|class=noviewer|Modèl:Naz/DEU|20x16px]] Andreas Klöden   Ivan Basso
2005   Lance Armstrongrevocà   Ivan Basso [[File:Modèl:Naz/DEU|class=noviewer|Modèl:Naz/DEU|20x16px]] Jan Ullrichrevocà
[[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Francisco Mancebo
2006   Floyd Landis(revocà)
[[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Óscar Pereiro
[[File:Modèl:Naz/DEU|class=noviewer|Modèl:Naz/DEU|20x16px]] Andreas Klöden [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Carlos Sastre
2007 [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Alberto Contador [[File:Modèl:Naz/AUS|class=noviewer|Modèl:Naz/AUS|20x16px]] Cadel Evans   Levi Leipheimer
2008 [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Carlos Sastre [[File:Modèl:Naz/AUS|class=noviewer|Modèl:Naz/AUS|20x16px]] Cadel Evans [[File:Modèl:Naz/AUT|class=noviewer|Modèl:Naz/AUT|20x16px]] Bernhard Kohl(revocà)
[[File:Modèl:Naz/RUS|class=noviewer|Modèl:Naz/RUS|20x16px]] Denis Men'šov
2009 [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Alberto Contador [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Andy Schleck   Lance Armstrongrevocà
2010 [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Alberto Contador(revocà)
[[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Andy Schleck
[[File:Modèl:Naz/RUS|class=noviewer|Modèl:Naz/RUS|20x16px]] Denis Men'šov [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Samuel Sánchez
2011 [[File:Modèl:Naz/AUS|class=noviewer|Modèl:Naz/AUS|20x16px]] Cadel Evans [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Andy Schleck [[File:Modèl:Naz/LUX|class=noviewer|Modèl:Naz/LUX|20x16px]] Fränk Schleck
2012 [[File:Modèl:Naz/GBR|class=noviewer|Modèl:Naz/GBR|20x16px]] Bradley Wiggins [[File:Modèl:Naz/GBR|class=noviewer|Modèl:Naz/GBR|20x16px]] Chris Froome   Vincenzo Nibali
2013 [[File:Modèl:Naz/GBR|class=noviewer|Modèl:Naz/GBR|20x16px]] Chris Froome   Nairo Quintana [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Joaquim Rodríguez
2014   Vincenzo Nibali   Jean-Christophe Péraud   Thibaut Pinot
2015 [[File:Modèl:Naz/GBR|class=noviewer|Modèl:Naz/GBR|20x16px]] Chris Froome   Nairo Quintana [[File:Modèl:Naz/ESP|class=noviewer|Modèl:Naz/ESP|20x16px]] Alejandro Valverde

NoteModìfega

Altri projetiModìfega

So Commons ghe xè de i file multimediałi so Tour de France

Cołegamenti esterniModìfega