Tour de France

El Tour de France xe 'na corsa ciclistica a tape ideà da Henri Desgrange et Géo Lefèvre[1] e che se svolge ogni ano par tre setimane a luglio en Francia sin dal 1903 [1]. El xe sopranominà "La grande boucle"[1]; al vinçidore vien asegnà ła maja xała.

Fin 'deso xe stà disputà 100 edision.[2]

I vinçidori de pì edision (5) xe Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault e Miguel Indurain co 5 vitorie a testa[2] (dopo ła squałifica par doping de Lance Armstrong che gh'in gaveva vinti 7[2]). El primo vinçidore xe stà Maurice Garin.[2]

Albo d'oro[2]Cànbia

Ano Vinçidore Secondo Terso
1903   Maurice Garin   Lucien Pothier   Fernand Augereau
1904   Henri Cornet   Jean-Baptiste Dortignacq   Aloïs Catteau
1905   Louis Trousselier   Hippolyte Aucouturier   Jean-Baptiste Dortignacq
1906   René Pottier   Georges Passerieu   Louis Trousselier
1907   Lucien Petit-Breton   Gustave Garrigou   Émile Georget
1908   Lucien Petit-Breton   François Faber   Georges Passerieu
1909   François Faber   Gustave Garrigou   Jean Alavoine
1910   Octave Lapize   François Faber   Gustave Garrigou
1911   Gustave Garrigou   Paul Duboc   Émile Georget
1912   Odile Defraye   Eugène Christophe   Gustave Garrigou
1913   Philippe Thys   Gustave Garrigou   Marcel Buysse
1914   Philippe Thys   Henri Pélissier   Jean Alavoine
1915-18 no disputà a causa de ła prima guera mondiałe
1919   Firmin Lambot   Jean Alavoine   Eugène Christophe
1920   Philippe Thys   Hector Heusghem   Firmin Lambot
1921   Léon Scieur   Hector Heusghem   Honoré Barthélémy
1922   Firmin Lambot   Jean Alavoine   Félix Sellier
1923   Henri Pélissier   Ottavio Bottecchia   Romain Bellenger
1924   Ottavio Bottecchia   Nicolas Frantz   Lucien Buysse
1925   Ottavio Bottecchia   Lucien Buysse   Bartolomeo Aymo
1926   Lucien Buysse   Nicolas Frantz   Bartolomeo Aymo
1927   Nicolas Frantz   Maurice Dewaele   Julien Vervaecke
1928   Nicolas Frantz   André Leducq   Maurice Dewaele
1929   Maurice Dewaele   Giuseppe Pancera   Jef Demuysere
1930   André Leducq   Learco Guerra   Antonin Magne
1931   Antonin Magne   Jef Demuysere   Antonio Pesenti
1932   André Leducq   Kurt Stöpel   Francesco Camusso
1933   Georges Speicher   Learco Guerra   Giuseppe Martano
1934   Antonin Magne   Giuseppe Martano   Roger Lapébie
1935   Romain Maes   Ambrogio Morelli   Félicien Vervaecke
1936   Sylvère Maes   Antonin Magne   Félicien Vervaecke
1937   Roger Lapébie   Mario Vicini   Leo Amberg
1938   Gino Bartali   Félicien Vervaecke   Victor Cosson
1939   Sylvère Maes   René Vietto   Lucien Vlaemynck
1940-46 no disputà a causa de ła seconda guera mondiałe
1947   Jean Robic   Edouard Fachleitner   Pierre Brambilla
1948   Gino Bartali   Briek Schotte   Guy Lapébie
1949   Fausto Coppi   Gino Bartali   Jacques Marinelli
1950   Ferdi Kübler   Stan Ockers   Louison Bobet
1951   Hugo Koblet   Raphaël Géminiani   Lucien Lazarides
1952   Fausto Coppi   Stan Ockers   Bernardo Ruiz
1953   Louison Bobet   Jean Malléjac   Giancarlo Astrua
1954   Louison Bobet   Ferdi Kübler   Fritz Schär
1955   Louison Bobet   Jean Brankart   Charly Gaul
1956   Roger Walkowiak   Gilbert Bauvin   Jan Adriaensens
1957   Jacques Anquetil   Marcel Janssens   Adolf Christian
1958   Charly Gaul   Vito Favero   Raphaël Géminiani
1959   Federico Bahamontes   Henry Anglade   Jacques Anquetil
1960   Gastone Nencini   Graziano Battistini   Jan Adriaensens
1961   Jacques Anquetil   Guido Carlesi   Charly Gaul
1962   Jacques Anquetil   Joseph Planckaert   Raymond Poulidor
1963   Jacques Anquetil   Federico Bahamontes   José Pérez Francés
1964   Jacques Anquetil   Raymond Poulidor   Federico Bahamontes
1965   Felice Gimondi   Raymond Poulidor   Gianni Motta
1966   Lucien Aimar   Jan Janssen   Raymond Poulidor
1967   Roger Pingeon   Julio Jiménez   Franco Balmamion
1968   Jan Janssen   Herman Van Springel   Ferdinand Bracke
1969   Eddy Merckx   Roger Pingeon   Raymond Poulidor
1970   Eddy Merckx   Joop Zoetemelk   Gösta Pettersson
1971   Eddy Merckx   Joop Zoetemelk   Lucien Van Impe
1972   Eddy Merckx   Felice Gimondi   Raymond Poulidor
1973   Luis Ocaña   Bernard Thévenet   José Manuel Fuente
1974   Eddy Merckx   Raymond Poulidor   Vicente López Carril
1975   Bernard Thévenet   Eddy Merckx   Lucien Van Impe
1976   Lucien Van Impe   Joop Zoetemelk   Raymond Poulidor
1977   Bernard Thévenet   Hennie Kuiper   Lucien Van Impe
1978   Bernard Hinault   Joop Zoetemelk   Joaquim Agostinho
1979   Bernard Hinault   Joop Zoetemelk   Joaquim Agostinho
1980   Joop Zoetemelk   Hennie Kuiper   Raymond Martin
1981   Bernard Hinault   Lucien Van Impe   Robert Alban
1982   Bernard Hinault   Joop Zoetemelk   Johan van der Velde
1983   Laurent Fignon   Ángel Arroyo   Peter Winnen
1984   Laurent Fignon   Bernard Hinault   Greg LeMond
1985   Bernard Hinault   Greg LeMond   Stephen Roche
1986   Greg LeMond   Bernard Hinault   Urs Zimmermann
1987   Stephen Roche   Pedro Delgado   Jean-François Bernard
1988   Pedro Delgado   Steven Rooks   Fabio Parra
1989   Greg LeMond   Laurent Fignon   Pedro Delgado
1990   Greg LeMond   Claudio Chiappucci   Erik Breukink
1991   Miguel Indurain   Gianni Bugno   Claudio Chiappucci
1992   Miguel Indurain   Claudio Chiappucci   Gianni Bugno
1993   Miguel Indurain   Tony Rominger   Zenon Jaskuła
1994   Miguel Indurain   Pëtr Ugrumov   Marco Pantani
1995   Miguel Indurain   Alex Zülle   Bjarne Riis
1996   Bjarne Riis   Jan Ullrich   Richard Virenque
1997   Jan Ullrich   Richard Virenque   Marco Pantani
1998   Marco Pantani   Jan Ullrich   Bobby Julich
1999   Lance Armstrong (revocà)   Alex Zülle   Fernando Escartín
2000   Lance Armstrongrevocà   Jan Ullrich   Joseba Beloki
2001   Lance Armstrongrevocà   Jan Ullrich   Joseba Beloki
2002   Lance Armstrongrevocà   Joseba Beloki   Raimondas Rumšas
2003   Lance Armstrongrevocà   Jan Ullrich   Aleksandr Vinokurov
2004   Lance Armstrongrevocà   Andreas Klöden   Ivan Basso
2005   Lance Armstrongrevocà   Ivan Basso   Jan Ullrichrevocà
  Francisco Mancebo
2006   Floyd Landis(revocà)
  Óscar Pereiro
  Andreas Klöden   Carlos Sastre
2007   Alberto Contador   Cadel Evans   Levi Leipheimer
2008   Carlos Sastre   Cadel Evans   Bernhard Kohl(revocà)
  Denis Men'šov
2009   Alberto Contador   Andy Schleck   Lance Armstrongrevocà
2010   Alberto Contador(revocà)
  Andy Schleck
  Denis Men'šov   Samuel Sánchez
2011   Cadel Evans   Andy Schleck   Fränk Schleck
2012   Bradley Wiggins   Chris Froome   Vincenzo Nibali
2013   Chris Froome   Nairo Quintana   Joaquim Rodríguez
2014   Vincenzo Nibali   Jean-Christophe Péraud   Thibaut Pinot
2015   Chris Froome   Nairo Quintana   Alejandro Valverde

NoteCànbia

  1. 1,0 1,1 1,2 cfr. Tour de France 1903. La nascita della Grande Boucle
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 cfr. Vincitori del Tour de France su Yahoo! Sport

Altri projetiCànbia

Linganbi forestiCànbia

Controło de autoritàVIAF (EN261446890 · LCCN (ENn98020404 · GND (DE4185776-8 · NDL (ENJA00937423 · WorldCat Identities (ENn98-020404
Traesto fora da Wikipèdia - L'ençiclopedia łìbara e cołaboradiva in łéngua Vèneta "https://vec.wikipedia.org/w/index.php?title=Tour_de_France&oldid=860340"